Ga naar de navigatie Ga naar de content Ga naar de footer
Menu

Praktische informatie

Duur:

1 dag van 09:00 tot 17:00 uur

Locatie:

Garderen

Kosten:

€ 695,-

Aantal deelnemers:

8

Accreditatiepunten:

7 KRT punten

Direct inschrijven Vragen? Bel ons +31 (0)577 461 981

Cursusdata

December (VOL)
Dag 1 Vrijdag 4 december 2020
Mei
Dag 1 Vrijdag 21 mei 2021

Omschrijving

Elke tandarts of MKA-chirurg heeft wel eens een onbegrepen pijnklacht “in de stoel gehad”. Het gaat dan om patiënten waarbij een behandeling is uitgevoerd, maar bij wie de pijnklachten daarna hetzelfde of zelfs erger zijn geworden! En waarbij de behandelaar dan ook niet meer precies weet waar de pijn wel vandaan komt.

Pijn in het aangezicht ligt dikwijls op het raakvlak van verschillende specialismen uit de tandheelkunde en de geneeskunde. Vaak kampen patiënten met onbegrepen pijnklachten al lang met klachten en hebben zij al een aantal mislukte behandelingen ondergaan. Mede hierdoor krijgen patiënten het gevoel ‘niet begrepen te worden’ en worden vaak naast een lichamelijke klacht ook psychosociale problemen gezien. 

Helaas komen onbegrepen pijnen in het hoofd-hals gebied regelmatig voor. En ondanks dat tandartsen of MKA-chirurgen pijnklachten bijna altijd effectief en heel snel kunnen behandelen, ligt de focus vaak onterecht op de therapie. Het gaat echter om de diagnostiek; want alleen een correcte diagnose geeft een succesvolle behandeling.

In deze praktijkgerichte cursus leer je een aanvullend onderzoek van het kauwstelsel uitvoeren, opdat onbegrepen pijnklachten begrepen kunnen worden en eventueel behandeld kunnen worden. 

Onderwerpen

 • TMD klachten onderzoeken en oplossen
 • Fysieke en psychologische klachten
 • Casusbesprekingen
 • Vragenlijsten begrijpen 
 • DC-TMD kennen en begrijpen

Hands-on 

 • Oefenen onderzoek kauwstelsel 
 • Oefenen aanvullend onderzoek
 • Oefenen proefanesthesie

Leerdoel
Deelnemers leren een differentiële diagnose van onbegrepen pijnklachten op te stellen en deze te versmallen tot een werkdiagnose.

Voor wie?
Tandartsen, orthodontisten, MKA chirurgen, huisartsen en medisch specialisten

Docenten

 • Dr. James J.R. Huddleston Slater

  Tandarts en Gnatholoog
  Lees meer

Bekijk ook eens deze cursussen